Vertices messing up everytime I load my map.

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by ibex, Oct 19, 2013.

  1. ibex

    aa ibex

    Messages:
    253
    Positive Ratings:
    350
    Every time I load my map back up the vertices that I've moved from their non-start position will do whatever the hell they like and form really weird out of place shapes. How do I stop this from happening?

    It also happens on the simplest of manipulations. Move one corner of a square up four units and then when I load my map up the whole brush is completely different and out of place.

    EDIT: And when I compile after fixing the vertices they compile into the messed up shapes.
     
    Last edited: Oct 19, 2013
  2. henke37

    aa henke37

    Messages:
    1,832
    Positive Ratings:
    420
    The brushes are invalid. Stop disrespecting the requirement that all brushes are convex.
     
  3. A Boojum Snark

    aa A Boojum Snark Toraipoddodezain Mazahabado

    Messages:
    4,767
    Positive Ratings:
    5,508
    To elaborate on that, a face can only exist in a single geometric plane. In your example, the face has four verts and if you raise a single vert off of that plane you are "bending" the face, which is invalid.

    When you reload the map the brush is reformed in a valid state because brushes are actually saved as a volume defined by planes (not a set of vertices). An invalid manipulation literally cannot be saved in the VMF format.
     
    • Thanks Thanks x 2
  4. UKCS-Alias

    aa UKCS-Alias Mann vs Machine... or... Mapper vs Meta?

    Messages:
    1,264
    Positive Ratings:
    748
    Also, the fix for that is to split the brush at its diagonal to 2 seperate brushes (2 triangle surfaces).
     
  5. Idolon

    aa Idolon the worst admin

    Messages:
    1,421
    Positive Ratings:
    4,154
    Alternatively, you can use the vertex tool, select two of the verticies that aren't joined, and join them with Ctrl + F (this only works if the resulting brush is convex).