Lighting in maps: how to turn off mat_fullbright 1?

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by MrFlovi, Jan 23, 2019.

  1. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    Ok so yesterday as I was working on my map I tried to run some tests with lighting, but when I run the map via Hammer, the lighting didn't show up, since mat_fullbright is on 1. I can't seem to turn it off, even when I go to sv_cheats 1. Then I made a new map with just a box and in the middle one normal 'light' entity and a spawn. mat_fullbright was still on 1 and I couldn't turn it off. Any help?

    Compile log ("Kan procedure niet vinden" means "Can't find procedure"):

    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vbsp.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test.vmf"

    Valve Software - vbsp.exe (Aug 2 2018)
    8 threads
    materialPath: D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\materials
    Loading C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test.vmf
    fixing up env_cubemap materials on brush sides...
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    Processing areas...done (0)
    Building Faces...done (0)
    FixTjuncs...
    PruneNodes...
    WriteBSP...
    done (0)
    writing C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test.prt...Building visibility clusters...
    done (0)
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_tf2_04 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_tf2_04 to build the default cubemap!
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_tf2_04 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_tf2_04 to build the default cubemap!
    Finding displacement neighbors...
    Finding lightmap sample positions...
    Displacement Alpha : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Building Physics collision data...
    done (0) (2393 bytes)
    Placing detail props : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Compacting texture/material tables...
    Reduced 3 texinfos to 3
    Reduced 1 texdatas to 1 (25 bytes to 25)
    Writing C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test.bsp
    ZIP Output overshot buffer estimate: Estimated 0, actual 54
    0 seconds elapsed

    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vvis.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test"

    vvis launcher error: can't load vvis_dll.dll
    Kan opgegeven procedure niet vinden.


    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vrad.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test"

    vrad_launcher error: can't load vrad_dll.dll
    Kan opgegeven procedure niet vinden.


    ** Executing...
    ** Command: Copy File
    ** Parameters: "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting test.bsp" "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\maps\lighting test.bsp"


    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\hl2.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" -windowed -h 1080 -w 1920 -novid +map "lighting test" -steam
     
  2. Narpas

    aa Narpas Takes way to long to make and update maps

    Messages:
    417
    Positive Ratings:
    398
    Can you turn it off by entering mat_fullbright 0 into the console? (If that doesn't work, you can also try mat_fullbright 2 to see if that does anything)
     
  3. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    Nope, I tried to do it with sv_cheats 1 and then tried both mat_fullbright 0 and 2. Or do you mean the launch options?
     
  4. DrSquishy

    aa DrSquishy ???

    Messages:
    1,211
    Positive Ratings:
    779
    vvis launcher error: can't load vvis_dll.dll

    vrad_launcher error: can't load vrad_dll.dll

    Something appears to be killing parts of the compile. You'll need to fix whatever is causing these for lighting to work properly
     
    • Thanks Thanks x 1
  5. henke37

    aa henke37

    Messages:
    2,042
    Positive Ratings:
    490
    It's a common error. You need to install the visual studio redistributables. You haven't been using enough software (such as games) for them to be installed, go install them manually. There are a few variants, but you might as well get it over with and install them all.
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    Where and what do I install?
     
  7. basilhs333

    basilhs333 L10: Glamorous Member

    Messages:
    743
    Positive Ratings:
    248
    https://www.interlopers.net/errors/?page=errors&params= this site could help you figure out what exactly is wrong with your map.
    Most likely scenario is that the logic you have into your map has an issue. Make sure that the skybox and the light environment both work properly and they dont have anything wrong
     
    • Thanks Thanks x 1
    • Respectfully Disagree Respectfully Disagree x 1
  8. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
  9. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    No luck for me, didn't change anything yet. Is there anything I need to do apart from installing these things?
     
  10. Werewolf

    Werewolf Probably not a real Werewolf

    Messages:
    872
    Positive Ratings:
    278
    Based on your replies, it looks like you haven't attempted this.

    Open your map and click "Save As", and name your file as "lighting_test"(.vmf) not "lighting test"(.vmf)

    Spaces in file names mess up how the computer reads instructions as it's basically looking for a file called "lighting" then trying to run a command called "test" which it doesn't understand, instead of looking for the file called "lighting_test"
     
    • Thanks Thanks x 1
    • Agree Agree x 1
  11. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    I forgot to mention that I fixed that as well. Don't worry. :)

    Do I just need to restart my computer?
     
  12. Werewolf

    Werewolf Probably not a real Werewolf

    Messages:
    872
    Positive Ratings:
    278
    Generally when you install something, yes.

    Restart, recompile then let us know the results, including posting a new compile log.
     
    • Thanks Thanks x 1
    • Agree Agree x 1
  13. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    Compile log (Kan opgegeven procedure niet vinden = Can't find procedure):

    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vbsp.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.vmf"

    Valve Software - vbsp.exe (Aug 2 2018)
    8 threads
    materialPath: D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\materials
    Loading C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.vmf
    fixing up env_cubemap materials on brush sides...
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    Processing areas...done (0)
    Building Faces...done (0)
    FixTjuncs...
    PruneNodes...
    WriteBSP...
    done (0)
    writing C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.prt...Building visibility clusters...
    done (0)
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_tf2_04 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_tf2_04 to build the default cubemap!
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_tf2_04 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_tf2_04 to build the default cubemap!
    Finding displacement neighbors...
    Finding lightmap sample positions...
    Displacement Alpha : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Building Physics collision data...
    done (0) (2393 bytes)
    Placing detail props : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Compacting texture/material tables...
    Reduced 3 texinfos to 3
    Reduced 1 texdatas to 1 (25 bytes to 25)
    Writing C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.bsp
    ZIP Output overshot buffer estimate: Estimated 0, actual 54
    0 seconds elapsed

    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vvis.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test"

    vvis launcher error: can't load vvis_dll.dll
    Kan opgegeven procedure niet vinden.


    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vrad.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test"

    vrad_launcher error: can't load vrad_dll.dll
    Kan opgegeven procedure niet vinden.


    ** Executing...
    ** Command: Copy File
    ** Parameters: "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.bsp" "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\maps\lighting_test.bsp"


    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\hl2.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" -windowed -h 1080 -w 1920 -novid +map "lighting_test" -steam
     

    Attached Files:

  14. Skittelz

    Skittelz L7: Fancy Member

    Messages:
    404
    Positive Ratings:
    271
    can we have a peek of your vmf please
     
    • Thanks Thanks x 1
  15. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    Sorry I am stupid, that's what I meant to upload woops...
     

    Attached Files:

  16. Skittelz

    Skittelz L7: Fancy Member

    Messages:
    404
    Positive Ratings:
    271
    Alright, your vmf compiles fine on my computer, so it's your game files. Maybe just verify game cache or something,
     
  17. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    It fixed something, but not what we wanted I suppose.

    Compile log (Kan opgegeven procedure niet vinden = Can't find procedure):

    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vbsp.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.vmf"

    Valve Software - vbsp.exe (Aug 2 2018)
    8 threads
    materialPath: D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\materials
    Loading C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.vmf
    fixing up env_cubemap materials on brush sides...
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    Processing areas...done (0)
    Building Faces...done (0)
    FixTjuncs...
    PruneNodes...
    WriteBSP...
    done (0)
    writing C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.prt...Building visibility clusters...
    done (0)
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_tf2_04 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_tf2_04 to build the default cubemap!
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_tf2_04 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_tf2_04 to build the default cubemap!
    Finding displacement neighbors...
    Finding lightmap sample positions...
    Displacement Alpha : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Building Physics collision data...
    done (0) (2393 bytes)
    Placing detail props : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Compacting texture/material tables...
    Reduced 3 texinfos to 3
    Reduced 1 texdatas to 1 (25 bytes to 25)
    Writing C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.bsp
    ZIP Output overshot buffer estimate: Estimated 0, actual 54
    0 seconds elapsed

    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vvis.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test"

    vvis launcher error: can't load vvis_dll.dll
    Kan opgegeven procedure niet vinden.


    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vrad.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test"

    vrad_launcher error: can't load vrad_dll.dll
    Kan opgegeven procedure niet vinden.


    ** Executing...
    ** Command: Copy File
    ** Parameters: "C:\Users\C. Ros\Desktop\semaG\Hammer maps\lighting_test.bsp" "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\maps\lighting_test.bsp"


    ** Executing...
    ** Command: "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\hl2.exe"
    ** Parameters: -game "D:\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" -windowed -h 1080 -w 1920 -novid +map "lighting_test" -steam
     
  18. henke37

    aa henke37

    Messages:
    2,042
    Positive Ratings:
    490
    If the tools fail to load, then map won't matter. If installing the redistributable isn't enough, then it's time to bring out the big guns.

    Say hello to Process Monitor. This tool will log everything. Or more specifically, it will log all file system and registery accesses made on the computer. If this can't locate the file that's missing, then you aren't using it correctly.

    Here is what you need to do: filter out all the stuff that's normal. Wipe the log. Build the map. Find the line where a dll can't be found. Report the filename here.
     
    • Thanks Thanks x 1
    • Agree Agree x 1
  19. MrFlovi

    MrFlovi L2: Junior Member

    Messages:
    65
    Positive Ratings:
    0
    Does that mean I start the program, run hammer at the same time, and then exclude everything except hammer.exe?
    Also what line do I need to find, I'm not familiar with this program whatsoever and Google doesn't seem to be very helpful (to me). Also I am so pleased with the friendly helpful community here, holy crap! :)
     
  20. henke37

    aa henke37

    Messages:
    2,042
    Positive Ratings:
    490
    Mostly. But it's not hammer.exe that is failing here. It's vvis.exe and vrad.exe.

    What line indeed. Look for a line where it tries to open a dll file, but fails. It should be looking in several spots, so there will be one failure for each spot it looks in.
     
    • Thanks Thanks x 1