Can't move origins

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Lokfeyn, Mar 31, 2019.

  1. Lokfeyn

    Lokfeyn L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    As title says , I have leaks in map but im unable to fix them since the blue ball doesnt appear , Im still new to mapping so probably I didnt do something correctly but idk what , any help is welcomed.

    Screenshots : https://prnt.sc/n5cs9f , https://prnt.sc/n5csrj
     
  2. DrSquishy

    aa DrSquishy ???

    Messages:
    1,211
    Positive Ratings:
    779
    upload_2019-3-31_9-49-42.png
    Make sure this little button is pressed down, then you can move origins and view them (it's called Toggle Helpers)
     
  3. Lokfeyn

    Lokfeyn L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    the thing is , i already tried that , on/off , restarted hammer tried again , but nothing helped
     
  4. DrSquishy

    aa DrSquishy ???

    Messages:
    1,211
    Positive Ratings:
    779
    Are you absolutely sure? It looks off from the screenshot you just shared
     
  5. Lokfeyn

    Lokfeyn L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
  6. killohurtz

    aa killohurtz Distinction in Applied Carving

    Messages:
    1,022
    Positive Ratings:
    1,198
    The leaking entity is a point entity, which has a fixed origin (as opposed to a brush entity whose origin can be moved). You have the right idea for fixing a brush entity leak, but since we're dealing with a point entity, that means there is a hole somewhere that needs to be patched. Does the red pointfile line go through any tiny gaps or brush entities like func_detail?
     
  7. Lokfeyn

    Lokfeyn L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0

    I just checked , and there are no apparent gaps , it just goes straight through wall - https://prnt.sc/n5f7k5
     
  8. killohurtz

    aa killohurtz Distinction in Applied Carving

    Messages:
    1,022
    Positive Ratings:
    1,198
    That wall must not be a world brush, then. Try selecting the brush and using Ctrl+Shift+W to turn it back into a world brush so that it can seal your map.
     
    • Thanks Thanks x 1
  9. Lokfeyn

    Lokfeyn L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    oh yeah , that worked thanks for the help
     
  10. Kill_the_Bug

    aa Kill_the_Bug

    Messages:
    1,776
    Positive Ratings:
    374
    Just as an add in for others looking for a solution:

    Sometimes hammer for whatever reason won't recognize a brush as a solid and the red pointfile line will go right through that said brush < these brushes are usually near the void when it happens doing the

    Doing the Ctrl+Shift+W will usually fix it, the other main reason it happens is that sometimes the bounding box of a model will stick outside of the world and into the void even though you might not be using the bounding box (for phys collision) of the prop < if it's this one just make sure it's inside your world.

    Sometimes the origin (the blue ball) will be way off too - I had one 1024 units away and didn't see it until I zoomed way out on my map.
     
    • Thanks Thanks x 1