vbis getting stuck

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by veng, Feb 1, 2015.

  1. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    i've been in the steam chat getting some help on this problem but I still can't seem to fix it. My bvis is not responding and sometimes just crashes. I've tried to compile my map on vbct and still gets stuck. I figured there was a leak so I just made a huge box for the skybox that contains everything and I'm still getting stuck. This all started happening when I started adding a shit ton of displacements and some props.

    here is the link to the ginormous sky box.

    https://drive.google.com/file/d/0B8Fdv9mIgcM5V01YUk5zSTQ1WEk/view?usp=sharing

    Thanks for helping I really appreciate it guys it has been really frustrating.

    edit: vbsp is getting stuck. i don't know what vbis is.
     
    Last edited: Feb 1, 2015
  2. YM

    aa YM LVL100 YM

    Messages:
    7,099
    Positive Ratings:
    5,742
    • Thanks Thanks x 1
  3. iiboharz

    aa iiboharz Meme Queen

    Messages:
    711
    Positive Ratings:
    1,034
    It's also worth noting that putting a huge skybox box around your map isn't going to fix all leaks.

    Not every leak is the result of bits of the map touching the void but the majority of them are.

    You can still have leaks without an entity being able to see the void.

    EDIT: But yes do what YM said.
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Valve Software - vbsp.exe (Dec 7 2014)
    4 threads
    materialPath: C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\tf\materials
    Loading C:\HammerAutosave\koth_outland_a14.vmf
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/moon/blend_moon_dust_moon_craters2_wvt_patch
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/dev/dev_blendmeasure_wvt_patch
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/moon/blend_moon_dust_moon_craters3_wvt_patch
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/moon/blend_moon_dust_moon_craters_wvt_patch
    fixing up env_cubemap materials on brush sides...
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (1)
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    Processing areas...done (0)
    Building Faces...done (0)
    Chop Details...done (0)
    Find Visible Detail Sides...
    Merged 618 detail faces...done (0)
    Merging details...done (0)
    FixTjuncs...
    PruneNodes...
    WriteBSP...
    NODRAW on terrain surface!
    NODRAW on terrain surface!
    done (0)
    writing C:\HammerAutosave\koth_outland_a14.prt...Building visibility clusters...
    done (0)
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_nightfall_01 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_nightfall_01 to build the default cubemap!
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_nightfall_01 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_nightfall_01 to build the default cubemap!
    Finding displacement neighbors...
    Found a displacement edge abutting multiple other edges.
    Finding lightmap sample positions...
    Displacement Alpha : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Building Physics collision data...
    done (0) (301203 bytes)

    interlopers didn't give me much. The compile gets stuck here.

    Really? How does that work? and how can I fix it?
     
  5. iiboharz

    aa iiboharz Meme Queen

    Messages:
    711
    Positive Ratings:
    1,034
    Typically I think of areaportals leaks.

    Based on your compile log though you don't seem to have a leak.

    If the compile isn't finishing/the compile seems to hang then I think something is seriously wrong with your map.
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Please no. It all worked fine before I added a lot of displacements/props to pretty things up.
     
  7. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Also to note i'm using props from rd_ asteroid. Perhaps not totally implemented props are to cause?
     
  8. YM

    aa YM LVL100 YM

    Messages:
    7,099
    Positive Ratings:
    5,742
    Are you using power 4 displacements?
    Are you making a single face from each brush the displacement, or all 6?
     
    • Thanks Thanks x 1
  9. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Earlier I was using all 6 faces for displacements but my map compiled fine then and only in a few cases.Since the added displacements they have all been 1 faced. I havn't used power 4, only 3 to my knowledge. Is there a way to mass check?
     
  10. iiboharz

    aa iiboharz Meme Queen

    Messages:
    711
    Positive Ratings:
    1,034
    Disable all visgroups except for displacements and check them, though if I were you I would straight up destroy all existing displacements and do them again from scratch.

    I did notice this in your compile log error report:
    [​IMG]

    Have a look at that, however this should not cause the compile to fail at all.
     
    • Thanks Thanks x 1
  11. Seba

    aa Seba DR. BIG FUCKER, PHD

    Messages:
    2,363
    Positive Ratings:
    2,365
    Disable all visgroups, enable displacement, select all, shift-a, displacement tab, should tell you the power on the bottom; if it's blank there's multiple powers, which means there's probably a power four somewhere. Unless you remember changing the power there shouldn't be any though.
     
    • Thanks Thanks x 1
  12. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3

    god no; so many hours with displacements i'd die If I had to redo them. I ran with only displacments on and vbsp just crashes.

    here is the log

    ** Executing...
    ** Command: "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\bin\vbsp.exe"
    ** Parameters: -game "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\tf" "C:\HammerAutosave\koth_outland_a14.vmf"

    Valve Software - vbsp.exe (Dec 7 2014)
    4 threads
    materialPath: C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\tf\materials
    Loading C:\HammerAutosave\koth_outland_a14.vmf
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/moon/blend_moon_dust_moon_craters3_wvt_patch
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/moon/blend_moon_dust_moon_craters2_wvt_patch
    Patching WVT material: maps/koth_outland_a14/moon/blend_moon_dust_moon_craters_wvt_patch
    fixing up env_cubemap materials on brush sides...
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_nightfall_01 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_nightfall_01 to build the default cubemap!
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_nightfall_01 weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_nightfall_01 to build the default cubemap!
    Finding displacement neighbors...
    Found a displacement edge abutting multiple other edges.

    ** Executing...
    ** Command: "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\bin\vvis.exe"
    ** Parameters: -game "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\tf" -fast "C:\HammerAutosave\koth_outland_a14"

    Valve Software - vvis.exe (Dec 7 2014)
    fastvis = true
    4 threads
    reading c:\hammerautosave\koth_outland_a14.bsp
    Error opening c:\hammerautosave\koth_outland_a14.bsp

    ** Executing...
    ** Command: "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\bin\vrad.exe"
    ** Parameters: -game "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\tf" -noextra "C:\HammerAutosave\koth_outland_a14"

    Valve Software - vrad.exe SSE (Dec 7 2014)

    Valve Radiosity Simulator
    4 threads
    [Reading texlights from 'lights.rad']
    [37 texlights parsed from 'lights.rad']

    Loading c:\hammerautosave\koth_outland_a14.bsp
    Error opening c:\hammerautosave\koth_outland_a14.bsp

    ** Executing...
    ** Command: Copy File
    ** Parameters: "C:\HammerAutosave\koth_outland_a14.bsp" "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Team Fortress 2\tf\maps\koth_outland_a14.bsp"

    The command failed. Windows reported the error:
    "The system cannot find the file specified."
     
  13. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Wow neat!

    Yeah all power 3.
     
  14. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Interloper's is giving me too many displacement errors. Could this be the cause?
     
  15. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    Fixed that issue but I'm still not able to compile map. still getting stuck on VBSP

    edit:the vbsp just crashes after a bit.
     
    Last edited: Feb 2, 2015
  16. veng

    veng L1: Registered

    Messages:
    46
    Positive Ratings:
    3
    FIXED IT. A prop was making it so the vbsp crash. The skybox props for rd_asteroid i'd suggest you guys don't use them yet. (the nebula / stars)
     
  17. iiboharz

    aa iiboharz Meme Queen

    Messages:
    711
    Positive Ratings:
    1,034
    Asteroid doesn't even use those props anymore I don't think, it uses particles for the skybox elements instead now.