Hammer does not compile correctly

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Aliensoldier, Jul 19, 2011.

  1. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    Hey guys!
    I'm working on a "Hamburger Hill" (HILL 937) map for TF2 and already got pretty far, but now the Hammer Editor does not compile the changes I take on the map.
    For example:
    This is a part of the blue teams spawnpoint in Hammer Editor
    [​IMG]

    And that is how it looks like ingame
    [​IMG]
    That is also how the map looked like before I added those metal walls and the other stuff, so I guess VBSP did not kinda "accepted" my changes.

    The compile log did not shew any errors about the models there, I've already let it check by the Compile Log Analyze. Also, in the Hammer Editor the resupply locker is not flying... :p

    But the compile log says there'd be a leak in the map:
    Code:
    Entity prop_static (-10457.00 -5405.00 -7707.99) leaked!
    I went to that position, but there was nothing. Just void...

    Please help me, I already spent too much time with working on that map for just giving up now! :(
     
  2. Zhan

    Zhan L5: Dapper Member

    Messages:
    208
    Positive Ratings:
    114
    Check your entity origins, occasionally you can end up with entities that seem like they're well within the map but their origins are out in the middle of the void.
     
  3. tyler

    aa tyler snail prince, master of a ruined tower

    Messages:
    5,033
    Positive Ratings:
    3,980
    Looks like your map isn't compiling fully due to some terrible error. Check for invalid solids with alt+p, 98% of the time I see this problem that's the cause.

    www.interlopers.net/errors
     
  4. clayton

    clayton L1: Registered

    Messages:
    44
    Positive Ratings:
    23
    sorry if this is a stupid question, but it's something i've done before :blush:

    are you sure you're loading up the exact map you're working on, and not an earlier version? i note hammer says "hamburgerhill1.vmf"
     
  5. Dark

    Dark L4: Comfortable Member

    Messages:
    159
    Positive Ratings:
    134
    You have to rename your map for hammer to say its broken in the compile. At least that's my experience.
     
  6. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    Going off what yyler said, it is probably an invalid solid, which is usually something carved, or caused ifyou made a wedge in the map recently.

    What causes hammer to not compile a current version like this is that VBSP crashes, or can not compile, but instead of just crashing all of hammer (which it still does too often), it skips everything, says its "done" and make you believe you had a successful compile.

    It also looks like you are on full bright, you should get some enviromental lighting in the map, makes things look 1000% better.
     
  7. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    How ya mean that...?

    Tried that, Hammer said "No errors were found."

    koth_hamburgerhill1.vmf is the correct version, ingame I also load koth_hamburgerhill1.bsp

    I know dude, this is not my first map. Only my first TF2 map :p
    The map is still WIP, I will add lights later.
     
    Last edited: Jul 20, 2011
  8. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    doublepost
     
  9. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    Alright, if you've done the alt+p, you have no leaks, you have checked the compile log... what else...

    If you have carved or hollowed anything, that will cause problems, clipping wedges can cause microbrushes, which cause problems...
     
  10. Dark

    Dark L4: Comfortable Member

    Messages:
    159
    Positive Ratings:
    134
    I don't understand, I know my solution will work, and it will return the compile error and you seemed to have skipped over it. :\
     
  11. honeymustard

    honeymustard L9: Fashionable Member

    Messages:
    698
    Positive Ratings:
    273
    Post the compile log.
     
  12. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    I got it, but I have no idea why Hammer did not found this error.

    [​IMG]

    The content of this barrel caused the map to not get compiled correctly.
    But thanks for all the answers and the help! :D
     
  13. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    Probably you func_detailed it, I'd assume, that would cause that issue.
     
  14. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    Yea right, it was a fund_detail
     
  15. honeymustard

    honeymustard L9: Fashionable Member

    Messages:
    698
    Positive Ratings:
    273
    Yeah that would have been covered in the compile log ;)
     
  16. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    The compile log shew something about a invalid displacement, but no coordinates.
    For the position it just said
    Code:
    Entity 1; Brush 0
    I searched for it, but there was no "Brush 0"
     
  17. Tom Hoen

    Tom Hoen L6: Sharp Member

    Messages:
    320
    Positive Ratings:
    245
    Next if the compile log says something about invalid dispalcement, just go on the right side of your hammer and you'll find visgroups. Click everything off and leave Func Detail on. This way you should be able to find the wrong displacement easily.
     
    • Thanks Thanks x 1
  18. Aliensoldier

    Aliensoldier L1: Registered

    Messages:
    25
    Positive Ratings:
    0
    Thanks for the tip, I'll try that out the next time.