cubemap problems...

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Pink_Panther, Jan 17, 2009.

  1. Pink_Panther

    Pink_Panther L3: Member

    Messages:
    129
    Positive Ratings:
    45
    I feel like a bit of an idiot, but here goes.

    I am basically finished with a map, I added env_cubemap entities. I linked them to all the textures I thought were reflective... aka glass and the chrome textures. When i load it up, i get the classic purple/black texture and turned off the specular, ran cubemaps for both ldr and hdr, then turn specular back on and still have the purple/black textures.

    I figured it could have been because I didnt attach a env_cubemap to all the 'reflective' textures, but even the glass and chrome were a nice transparent purple.

    I put a env_cubemap entity in all large rooms (didnt attach them to anything) and a few in the larger open area between the team bunkers.

    Not sure if this helps, but I compiled with only one env_cubemap during development and had no purple/blacks but the props would glow white until I ran buildcubmaps. after I put them in, the props no longer glow before the buildcubemaps.

    Any suggestions on what I did wrong?
     
  2. Acegikmo

    aa Acegikmo

    Messages:
    555
    Positive Ratings:
    491
    After you've built all cubemaps you need to reload your map.
    Open the console and type:

    changelevel my_map

    When it is done reloading; open the console again and write:

    mat_reloadallmaterials
     
  3. Pink_Panther

    Pink_Panther L3: Member

    Messages:
    129
    Positive Ratings:
    45
    did that

    even wierder, the cubemaps took because I can see the correct reflection in the sniper scope. (havent moved over the impulse81 thing yet
     
    Last edited: Jan 17, 2009
  4. eerieone

    aa eerieone

    Messages:
    1,009
    Positive Ratings:
    569
    took this from Cameron´s post:
    http://forums.tf2maps.net/showthread.php?t=4530&highlight=cubemaps

    1. Compile and load your map.
    2. mat_specular 0
    This turns off reflections.
    3. buildcubemaps
    The game will pause for a second, and lots of little pictures will flash up the top of the screen.
    4. disconnect
    If you are not using HDR, you can step to step 11
    5. mat_hdr_level 0
    Turn off HDR.
    6. map “your_map_name”
    Load the map again
    7. buildcubemaps
    8. disconnect
    9. mat_specular 1
    10. mat_hdr_level 2
    11. map “cp_dustbowl”
    We need to load another map, to clear the caches of your map contents, otherwise it will not reload any of the cubemaps.
    12. Disconnect again, and load up your map. Enjoy!

    works for me like a charm
    after you build your cubemaps and everything, you must not change the filename, or they are gone

    you don´t need to tie every reflective surface to cubemaps, only if you get weird reflections and you need to adjust them. normally reflective surface use the nearest env_cubemap

    hope that helps
     
    • Thanks Thanks x 1
  5. Acegikmo

    aa Acegikmo

    Messages:
    555
    Positive Ratings:
    491
    -snip-
     
  6. Pink_Panther

    Pink_Panther L3: Member

    Messages:
    129
    Positive Ratings:
    45
    ok, i found out the problem. and yep, i was being stupid. I added the custom textures into the bsp before running the buildcubemaps. Apparently you cant do that.
     
    • Thanks Thanks x 1
  7. Apom

    Apom L6: Sharp Member

    Messages:
    366
    Positive Ratings:
    62
    Ooooooooh, that's why my cubemaps weren't working either (and just like you, they were working in the sniepr scope, as well as on props by the way).
     
  8. Pink_Panther

    Pink_Panther L3: Member

    Messages:
    129
    Positive Ratings:
    45
    nope, now they arent working again. this is really pissing me off

    I made some changes, and then recompiled. tried buildingcubemaps before attaching textures and nothing. runs the picture party and just will not display the reflections, just lots of purple and black.

    I even tried the process on a different computer.

    so, anyone want to give this a go or me and help show me that im just an idiot?
    http://www.pinksrealm.com/maps/ctf_sandbox_bad.zip
     
  9. Cameron:D

    Cameron:D L6: Sharp Member

    Messages:
    363
    Positive Ratings:
    145
  10. Pink_Panther

    Pink_Panther L3: Member

    Messages:
    129
    Positive Ratings:
    45
    i have tried that exact process a couple times now. nothing. I even played on a random server for 4 hours, came back and still purple as can be.
     
  11. Cameron:D

    Cameron:D L6: Sharp Member

    Messages:
    363
    Positive Ratings:
    145
    after running buildcubemaps, are there any errors other than the ones about default skybox cubemap?
     
  12. Pink_Panther

    Pink_Panther L3: Member

    Messages:
    129
    Positive Ratings:
    45
    nope, no errors other than that one. there is one at the begining saying something about it not being the a game.