My map has no leaks but...

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Washipato, Oct 6, 2009.

  1. Washipato

    Washipato L3: Member

    Messages:
    149
    Positive Ratings:
    96
    [​IMG]
    This happens and the room is completly sealed

    I have already solved the issue moving the brushes that are in the room, but it surprises me that I had no leak or errors reports from hammer

    How do I know if the map has a "leak" like that one=
     
  2. Terr

    aa Terr Cranky Coder

    Messages:
    1,591
    Positive Ratings:
    405
    I'm not sure what I'm seeing. Could you post more pictures?
     
  3. The Political Gamer

    aa The Political Gamer

    Messages:
    4,468
    Positive Ratings:
    1,682
    Cover it up with a prop?
     
  4. gamemaster1996

    gamemaster1996 L13: Stunning Member

    Messages:
    1,065
    Positive Ratings:
    131
    mmm possibility but that could make it worse
     
  5. Tapp

    Tapp L10: Glamorous Member

    Messages:
    776
    Positive Ratings:
    211
    Hmm, this is tr_walkway, correct? I'd say stick a brush on top of it, a chimney prop on top of the brush, some smoke coming out of the chimney, a tree coming out of the smoke, a house on top of the tree, a rock on top of the house... Wait, where was I? Oh, right. Is it causing lighting problems inside the room?
     
  6. MoonQuake

    MoonQuake L3: Member

    Messages:
    111
    Positive Ratings:
    21
    Have you built with FULL or FAST VIS on this picture?
    This sure can happen if you built using fast vis. Yes... even if the room is sealed.
    Build FULL, then try again.

    Could also be a custom texture that has unlimited or very far zclipping distance.
    This can happen when you copy the .vmt of another texture and forget to remove the z distance line.

    MQ
     
    Last edited: Oct 6, 2009
  7. Washipato

    Washipato L3: Member

    Messages:
    149
    Positive Ratings:
    96
    I did this thread in a hurry and forgot to give more information about the problem. Let me explain:

    In the screenshot, Im looking at the control room from a window above it. That window has a glass texture with skybox behind it. The whole building that appears to be outside is in the 3d skybox. You can see small blue brushes floating on the roof. Those are the borders of the buttons inside the control room.
    [​IMG]
    The weird thing is that the control room is sealed with area-portals from the room the screenshot was taken, this makes me think there is a leak in the map, but the compile log doesn't say anything about it.

    That problem was solved after playing around with the areaportals and world brushes, but now Im not sure if there are more of those issues that I don't know about. I want to know how can I detect those "leaks" if the compile log do not mention them.
     
  8. Terr

    aa Terr Cranky Coder

    Messages:
    1,591
    Positive Ratings:
    405
    In that case I don't know, but I've had a similar problem in my map, where sometimes I can see things through the skybox texture, with no clear cause.

    And by "through" I mean that stuff appears to be floating in the sky at the position it normally occupies.
     
    Last edited: Oct 7, 2009
  9. Washipato

    Washipato L3: Member

    Messages:
    149
    Positive Ratings:
    96
    The brushes were rendered from lots of point on the map, not only through the skybox

    It's a weird error that I managed to solve without knowing how
     
  10. UKCS-Alias

    aa UKCS-Alias Mann vs Machine... or... Mapper vs Meta?

    Messages:
    1,264
    Positive Ratings:
    748
    Check if the areaportals arent merged. Often when they are merged they can couse to lose their great use because they still become huge. It would explain those problems also.

    r_drawportals 1 might help you.
     
    • Thanks Thanks x 1
  11. Dr. ROCKZO

    Dr. ROCKZO L8: Fancy Shmancy Member

    Messages:
    580
    Positive Ratings:
    159
    Was it all of a sudden fixed when you restarted Hammer the next day?