A quite mad Leak

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Jesmonda, May 30, 2010.

  1. Jesmonda

    Jesmonda L1: Registered

    Messages:
    20
    Positive Ratings:
    8
    so i've almost finished off my Spawn room for my Swampy map, Koth_Banjo, i decided i should have a look on things in game and once i was in many of my overlays disappeared! so i went back and used this loadpoint tool that was mention in a tutorial to see if i had any problems, and low and behold i did have one, a leak i think, however i simply can't understand how it's possible.

    [​IMG]
    :O

    erm, perhaps a solution?

    thanks for you time
     
  2. Bad Vlad

    Bad Vlad L2: Junior Member

    Messages:
    71
    Positive Ratings:
    16
    That brush might be

    -An invalid solid that got warped during the compile. Take a look at it in-game and see if it's the same shape as in Hammer. If not, delete that brush and use a more orthodox shape.
    -An entity or detail. Double click on it in "Group" or "Object" selection mode (in other words, don't have ignore groups active) and see if it really is a world brush.
     
  3. Freyja

    aa Freyja ¯\_(ツ)_/¯

    Messages:
    2,817
    Positive Ratings:
    4,658
    It doesn't look like you're sticking to the grid - that always helps when making maps to stop issues like this.

    Also, after you've compiled your map go Map > Load pointfile and the red line should go through your illusive hole.
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. Jesmonda

    Jesmonda L1: Registered

    Messages:
    20
    Positive Ratings:
    8
    oh dear, i've heard of this before, sticking to the grid, not sure what it means but i guess it's a big one, right, i've checked the problem with interlopers, yep there's leaks, i just don't know where,

    "entity prop_static (652.00 -571.00 370.00) leaked!"

    among other problems, how could a prop leak something? i'll look through the map again, it's only the spawn room, to check for any leaks, but please iterate on this gird sticking if you be so kind. :facepalm:

    also, i think it's an invalid solid too, i'll re make it again and see what happens.
     
  5. Impulse

    Impulse L2: Junior Member

    Messages:
    51
    Positive Ratings:
    15
    I think the prop's origin is outside the sealed map causing the leak, to fix this just move the prop until the center of it is within the maps boundaries.
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. Jesmonda

    Jesmonda L1: Registered

    Messages:
    20
    Positive Ratings:
    8
    So i've found some sneaky holes here and there, and then checked the pointfile again, this came up

    [​IMG]


    is this outside the boundaries? do i need to place a sky box outside the spawn for it to work?

    thanks very much for all your help
     
  7. Impulse

    Impulse L2: Junior Member

    Messages:
    51
    Positive Ratings:
    15
    it appears to be so...
    if a player is supposed to be capable of seeing that area of the map then you could seal it with a few skybox brushes, if not then there is no need for those props and you should remove them.
     
    • Thanks Thanks x 1
  8. DjD

    DjD L5: Dapper Member

    Messages:
    230
    Positive Ratings:
    55
    To find the faulty prop, in hammer click on "View", then on "Go To Coordinates" and enter 652.00 -571.00 370.00
    It now brings you to those coordinates and you can just delete or move this prop
     
    • Thanks Thanks x 1
  9. Jesmonda

    Jesmonda L1: Registered

    Messages:
    20
    Positive Ratings:
    8
    well i've placed my spawn house in the middle of a bunch of skybox brushes, and still while in game the overlays won't appear, and interlopers seems to think everything's fine and dandy now only showing some error with the name of the sky in the map properties part.

    maybe i should remove them and continue to the point of finally blocking out the map, i'm only doing details anyway on the spawn for i believe it's the one place in the map that would change after playtesting, or at least i hope it won't.

    thanks for all the help. :)

    EDIT:

    arhh, i take it this isn't good?

    [​IMG]

    the colour is that of the skybox, i assume this is the result of the leak now that i've got a skybox in?
     
    Last edited: May 30, 2010
  10. Bad Vlad

    Bad Vlad L2: Junior Member

    Messages:
    71
    Positive Ratings:
    16
    Don't mind that error, everyone gets it and it doesn't cause anything bad.

    About snapping to the grid, by 'grid' they mean the grid in Hammer's 2D view. If you've unticked the option to snap to the grid, you edit per unit instead of by the grid (that can be made larger or smaller by powers of 2). Usually you make the shape of a room by a 16x16 grid scale.

    Your leak there is caused by the prop being outside your map. Props are entities, and you can have only world brushes within 'view' of the outside void.

    I don't know what the hell's going on in that last screenshot. Restart hammer.