Strange shadow dots?

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Crash, Mar 25, 2013.

  1. Crash

    aa Crash func_nerd

    Messages:
    3,181
    Positive Ratings:
    4,878
    So what the heck causes this?

    [​IMG]

    I've tried lighting the area more, remaking the brushes, and raising the lightmaps.

    The latter changes it to this:
    [​IMG]

    So it has something to do with the lightmaps, or at the very least affected by them.

    It doesn't just happen on these brushes, but on a few other angled brushes as well. They are all func_detailed. Anyone know why it's doing this?
     
  2. fubarFX

    aa fubarFX The "raw" in "nodraw"

    Messages:
    1,623
    Positive Ratings:
    1,712
    would you mind sharing your bsp with me? I don't think I can explain why it's happening but I'm working on a lightmap editor and I'd like to have a look at it. this is pretty odd.
     
  3. Idolon

    aa Idolon the worst admin

    Messages:
    1,548
    Positive Ratings:
    4,437
  4. Crash

    aa Crash func_nerd

    Messages:
    3,181
    Positive Ratings:
    4,878
    It's sort of top secret until after the April Fools gameday. I'll probably have a solution of some sort by then. Turning it into world brushes seems to fix it, but I don't want to go that route.


    TF2 was closed and no dynamic lights. :/ Edit: Wait, there are some dynamic lights now that I think about it, but it's no where near the area. Also they've been in fine for awhile and this problem just popped up when I made those brushes in the pictures. It popped up around other places at the same time, too.
     
  5. Eyce

    Eyce L6: Sharp Member

    Messages:
    370
    Positive Ratings:
    189
    Tried deleting the triangular face?
     
  6. Crash

    aa Crash func_nerd

    Messages:
    3,181
    Positive Ratings:
    4,878
    Yep. It's actually doing it on some plain wedge ramps in a few other spots on the map, as well.
     
  7. Eyce

    Eyce L6: Sharp Member

    Messages:
    370
    Positive Ratings:
    189
    In that case, does it do it if it's a world brush?
     
  8. Bloodhound

    Bloodhound L6: Sharp Member

    Messages:
    316
    Positive Ratings:
    239
    Already tried to move the whole map in another spot in hammer?
    IIRC this fixed (or postponed) the displacement color thing.
     
  9. Kill_the_Bug

    Kill_the_Bug L14: Epic Member

    Messages:
    1,472
    Positive Ratings:
    237
    OMG Crash - you kill me with these issues! First the black wall you had and now some magic dots!

    Try this see it it helps

    select texture from nearby brush - alt+right click to copy it over and see if that works.

    It's just a solid right? - not a displacement or func_detail?

    If func_detail you may get a rad crash in game if you have grouped them together then func_detailed them making them into one object.

    Try separating them then func_detail them one at a time if needed. The crash only seems to happen when you have two sloping func_details sloping in side by side (imagine the inside of a V) engine can't compute the lighting and crashes.
     
  10. Crash

    aa Crash func_nerd

    Messages:
    3,181
    Positive Ratings:
    4,878
    I ended up remaking all the brushes I had issues with about a dozen times. Copying the brushes (for mirroring) seemed to cause it partially, so I had to remake them manually on both sides. Also, func_detailing them in a big group seemed to also be the cause.

    I have no idea what I did exactly that fixed it or caused it, seemed like a series of things.
     
  11. mint onion

    mint onion L3: Member

    Messages:
    101
    Positive Ratings:
    38
    I've seen similar artifacts when i had accidentally placed a light inside a wall.