Shadows/Lighting (dumb Q)

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by R!ghteous, Aug 10, 2008.

  1. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    I am recreating the middle point of cp_well for my own purposes. I have all of the brushes/lights/models in the proper places but the lighting is still way off. I dont know what I am doing wrong but im sure someone here knows whats up

    This is what I have currently:
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



    This is what I want:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]




    What am I doing wrong? I know its something that i should know but... alas i fail.
     
    Last edited: Aug 10, 2008
  2. luxatile

    aa luxatile deer

    Messages:
    2,289
    Positive Ratings:
    1,349
    Well, decompiled maps are often a bit messed up.

    I know that leaks can cause the lighting to look all wrong too. Have you checked to see if you have one?
     
  3. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    Not that I am aware of. Is there a simple way to find out?
     
  4. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    I just checked again. There are no leaks. I still have no idea why this is happening.
     
  5. Nineaxis

    aa Nineaxis Quack Doctor

    Messages:
    1,767
    Positive Ratings:
    1,404
  6. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    Yes i do have the light_environment created with the proper settings enabled. :-/ I Have no other idea what it may be.
     
  7. Bonafide

    Bonafide L6: Sharp Member

    Messages:
    314
    Positive Ratings:
    25
    you need to disable the shadows on the props. Thats why everywhere is so black.
     
  8. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    I really dont think thats it. The props are supposed to have shadows as you can see from my images however there is no minimum light on brushes. I dont know how to fix this... anyone?
     
  9. luxatile

    aa luxatile deer

    Messages:
    2,289
    Positive Ratings:
    1,349
    It doesn't hurt to try disabling the shadows. You could always turn them back on afterwards.
     
  10. FaTony

    FaTony Banned

    Messages:
    902
    Positive Ratings:
    160
    Obvious leak, dude.
     
  11. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    I have checked and rechecked and rechecked. I have used the pointfile tool to verify that there are no leaks.... I have no idea how to fix this at all. Does anyone have a clue? I am happy to send the file to anyone who wants to take a peek. please let me know. What other options could it be?
     
  12. Laz

    Laz L7: Fancy Member

    Messages:
    461
    Positive Ratings:
    34
    valve always compiles its maps with extra lightbounces. but still the difference is to big. Disabeling shadows might help, perhaps your ambient light settings?
     
  13. Bonafide

    Bonafide L6: Sharp Member

    Messages:
    314
    Positive Ratings:
    25
    I can almost guarantee its because of the shadows, just disable them for a test. It cant do any harm to see. massive props create massive black shadows like the ones you are seeing.
     
  14. Dox

    Dox L8: Fancy Shmancy Member

    Messages:
    588
    Positive Ratings:
    62
    Definitely not a leak because a leak causes fullbright, AFAIK.
     
  15. R!ghteous

    R!ghteous L1: Registered

    Messages:
    12
    Positive Ratings:
    0
    I was able to fix it. Thank you all for your help.
     
  16. terrorist_hell

    terrorist_hell L1: Registered

    Messages:
    27
    Positive Ratings:
    0
    Could you explain why? That would be helpfull for other people. I kinda hate it when people just say "fixed", but that leaves other folks with the same problem in the blue.
     
  17. 99X

    99X L1: Registered

    Messages:
    14
    Positive Ratings:
    1
    Yes, please tell us what you did. This happened to me and I want to know how to fix it also.
     
  18. Gadget

    aa Gadget

    Messages:
    502
    Positive Ratings:
    417
    You could place some normal lights under those lamps in addition to the light_spots. Just use the same lighting values and maybe turn down the brightness a little.
     
  19. Koei

    Koei L4: Comfortable Member

    Messages:
    186
    Positive Ratings:
    4
    Props stuck in geometry a bit? make an info_lighting in front of em and select that as the calculation source for lighting instead of the location of the prop itself.
     
  20. YM

    aa YM LVL100 YM

    Messages:
    7,099
    Positive Ratings:
    5,745