New to mapping, need some help

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by scarecrow, Jan 28, 2008.

  1. scarecrow

    scarecrow Guest

    Positive Ratings:
    0
    Hey everyone,

    First off let me say that I'm extremely new to mapping using Hammer. I followed some tutorials, and can get everything to show up like it should in hammer, yet when I run the map ingame, I start to experience problems.

    Firstly, my character's "arm" textures won't load, and neither will the weapon textures. The background simply stays the same after choosing my class, except for a black blur where the weapon graphics should be.

    [​IMG]

    That's my supposedly unscrew-up-able basic map... If anyone has any ideas, they would be greatly appreciated.


    Cheers,
    Scarecrow
     
  2. scarecrow

    scarecrow Guest

    Positive Ratings:
    0
    Ah, my apologies, it appears someone else has already had this problem in another thread. I'll delete this one as soon as I can figure out how to do so.
     
  3. Hawk

    Hawk L7: Fancy Member

    Messages:
    419
    Positive Ratings:
    212
    Seeing your compile log would help. But my guess is, you're getting the "hall of mirrors" effect that happens when you have a leak and the camera view is looking out into the void. Plus, there's no light, so the multiple views of your character's arms are showing up completely black.

    If my guess is right, the thing to try would be making sure your map is completely enclosed, without a leak.
     
  4. Rock

    Rock L2: Junior Member

    Messages:
    51
    Positive Ratings:
    5
    Yeah, I had the same problem yesterday. Got onto Steam Chat and DJive took a look at my .vmf file. He determined that I had tied a detail function (a door I was trying to make) to the entire layout which caused the problem.

    [​IMG]
     
  5. scarecrow

    scarecrow Guest

    Positive Ratings:
    0
    Thanks for the replies, I used the other thread a bit down in the forum to figure out my problem. I didn't have a func_respawnroom, so everything died when I tried to spawn. I fixed this, and now it runs like it should.

    Still, thanks for your thoughts, I'll keep them in mind if/when it screws up again.
     
  6. DJive

    aa DJive Cake or Death?

    Messages:
    1,466
    Positive Ratings:
    740
    Hi there scarecrow! welcome to the forums!

    few things to make sure of..

    1. you have a "info_player_teamspawn" and makes sures its off the ground. IE, look like "hes" floating.

    2. having a func_respawnroom is necessary.. but it can save you some trouble later

    3. your map is sealed, by that i mean no windows into space. Easiest way *this is only for testing maps, NOT recommended to map like this* is to create a large brush around your map, covering top and bottom. Apply the 3d skybox to it and then >hollow.

    4. Make sure if your map is 100% sealed and you arent using a skybox that the walls touching "space" arent a func_detail brush.

    Hope this helps! =) and as Rock said, jump in the tf2.net steam chat group, always people on more then willing to help out.
     
    Last edited: Jan 28, 2008