mp3 files not working in map

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by static2601, Jul 20, 2011.

  1. static2601

    static2601 L2: Junior Member

    Messages:
    79
    Positive Ratings:
    4
    When i try adding an mp3 sound to my map, I add the sounds to pakrat in the sound folder. They dont play in-game, only .wav works and those are too big to add to my map.
    when i goto the sound manager in sdk, the mp3 files not play either, only the wav files. please help me. thanks
     
  2. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    I think you have to use .wav... I'm not 100% certain, but I'm pretty sure that .wav will be the only to work.
     
  3. grazr

    aa grazr Old Man Mutant Ninja Turtle

    Messages:
    5,436
    Positive Ratings:
    3,561
    You sure you have the sound files set to mono + the correct sample rate?

    I doubt that would prevent the file from playing entirely but it's usually the primary mistake people make when creating custom sounds.
     
  4. static2601

    static2601 L2: Junior Member

    Messages:
    79
    Positive Ratings:
    4
    Im not sure what its settings are but in the sound manager in sdk, I can't find any mp3s that work even the stock sounds dont work.
     
  5. The Asylum

    aa The Asylum

    Messages:
    1,658
    Positive Ratings:
    439
    My Melee Fort titantrons use .mp3 format, and they work just fine. They won't play in Hammer, but they'll play just fine in the actual map. I've been using a combo of Jodix and Audacity to make them; Audacity to convert the .wav to a .wmv, and Jodix to convert that into an .mp3. Sure I could just use Audacity to convert the .wav straight to .mp3, but that costs money, so fuck that.
     
  6. Archmage MC

    Archmage MC L2: Junior Member

    Messages:
    61
    Positive Ratings:
    0
    The conversion for MP3s is the standard 44000hz, 128bit, stereo setting. They should work just fine, did you check and see if everything is set up correctly? If your using them in a soundscape, they don't loop, you need .WAV for a soundscape sadly. But they should work fine with an Ambient_Generic
     
  7. static2601

    static2601 L2: Junior Member

    Messages:
    79
    Positive Ratings:
    4
    Ok, i converted a wav to mp3 setting it to 44,100hz (was no option to set to 44.000hz) then set the bitrate to 128kbit (again no bit) then to mono.(ive heard mono and stereo now). i packed it into the map and saved it. I then deleted the mp3 from the sounds folder to make sure it wasnt just pulling it from there and i started up the map and the sound wont work. I tested this before i packed it to be sure. ill keep trying.
    EDIT: it was 44,100hz not khz
     
    Last edited: Jul 25, 2011
  8. A Boojum Snark

    aa A Boojum Snark Toraipoddodezain Mazahabado

    Messages:
    4,769
    Positive Ratings:
    5,527
    Uh, the LAME encoder is free and open source. The developers only distribute the source code, but they link to this which is one of people who distributed the pre-compiled binaries, and the one I've always gotten.