Buy Elder Scrolls Online: Greymoor for PC at Green Man Gaming

First ever map attempt, trouble with spawning. . .

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by anothermike, Apr 18, 2008.

  1. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    Howdy folks, and firstly - thanks for the great resource!

    I've been itching to try mapping in TF2, but I've always been afraid of the hammer editor. Thanks to the many tutorials I've found, I decided to push ahead and give a go at it.

    So I've been making my first test map, really simple box (with skybox cieling) with two CPs and two team spawn entities (1 each set for red/blue teams and tied to the CPS which default to red and blue respectively). Also a crate, for good measure.

    Excitedly, I compiled it and jumped into TF server side to check it out.

    Problem is, when I spawn in I just get a black screen (with the waiting for other players timer ticking down). I threw in some lighting objects, but I don't think that's what I'm missing.

    As all the SDK tutorials I found were for other games, anyone have any idea what piece I'm missing?

    quick pic of the map:

    [​IMG]
     
    Last edited: Apr 18, 2008
  2. drp

    aa drp

    Messages:
    2,268
    Positive Ratings:
    2,606
    try removing all of the lights in your map. that will give you full bright.
     
    • Thanks Thanks x 1
  3. trainRiderJ

    trainRiderJ L5: Dapper Member

    Messages:
    203
    Positive Ratings:
    31
    Make sure your spawn points are floating above the floor 16 or 32 units. If the spawns are "on" the floor, you will actually fall through the level.
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    Thanks for the super-fast reply.

    Done and done, but still no luck.

    I still see this when starting TF2:

    [​IMG]
     
  5. drp

    aa drp

    Messages:
    2,268
    Positive Ratings:
    2,606
    IIRC, try adding a env_light to your map.
    are you sure you dont have any leaks?

    post the vmf?
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. Paria

    Paria L5: Dapper Member

    Messages:
    202
    Positive Ratings:
    31
    • Thanks Thanks x 1
  7. poopster101

    poopster101 L4: Comfortable Member

    Messages:
    155
    Positive Ratings:
    5
    are you using info_playerstart
    or imfo_playerteamrespawn?
     
    • Thanks Thanks x 1
  8. trainRiderJ

    trainRiderJ L5: Dapper Member

    Messages:
    203
    Positive Ratings:
    31
    • Thanks Thanks x 1
  9. Pseudo

    Pseudo L6: Sharp Member

    Messages:
    319
    Positive Ratings:
    150
    Enable the developer console and see if there are any errors.
     
    • Thanks Thanks x 1
  10. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
  11. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    wow, you all are awesome. I'll try all this and get back to you ASAP.

    Seriously though. Awesome community. Man did I stumble into the right place.
     
  12. trainRiderJ

    trainRiderJ L5: Dapper Member

    Messages:
    203
    Positive Ratings:
    31
    • Thanks Thanks x 1
  13. Paria

    Paria L5: Dapper Member

    Messages:
    202
    Positive Ratings:
    31
    • Thanks Thanks x 1
  14. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    @ poopster: info_player_teamspawn

    @ trainrider: looks like a leak according to the website, but I've no idea where . . . it's just a box. . . still, I'll look closer

    @Pseudo: First time ever mapping, is the developers console just pressing ~ in game?
     
  15. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    Wow. Learning so much so fast. Thanks for all the replies and patience.

    I've fixed the skybox now, I think, but I'm still showing the same issues. Possibly due to the leak?

    I've got the walls all touching other walls, I can't seem to find any leaks. New version of the vmf here: http://download.yousendit.com/C6E533C977591080

    and here's what I see in hammer:
    [​IMG]

    [EDIT: For better hammer picture]
     
    Last edited: Apr 18, 2008
  16. trainRiderJ

    trainRiderJ L5: Dapper Member

    Messages:
    203
    Positive Ratings:
    31
    • Thanks Thanks x 1
  17. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    no worries trainRider. I'm just happy for the help!
     
  18. Paria

    Paria L5: Dapper Member

    Messages:
    202
    Positive Ratings:
    31
    if you had a leak then in game it would be fullbright anyway since only the bsp section would have worked, the problem actually looks like the positions of player spawns - raise them off the ground, 16/32 units whatever just make sure they arent touching the floor.

    And before you pick up any bad habits - see the red lines i've attached to your pic in the x/y view - the brushes only need to touch in the corner to stop leaks - there are a multitude of alternates but its good to get into the habit of not having overlapping brushes.
     
    • Thanks Thanks x 1
  19. trainRiderJ

    trainRiderJ L5: Dapper Member

    Messages:
    203
    Positive Ratings:
    31
    I told you to move those spawn points off the ground :)
     
    • Thanks Thanks x 1
  20. anothermike

    anothermike L1: Registered

    Messages:
    10
    Positive Ratings:
    0
    I had, I thought they were far enough up . . . The big blue boxes there are the CPs, the smaller purple boxes next to them (see the bottom right window) are the spawns. Is that still not high enough?
     
Buy Elder Scrolls Online: Greymoor for PC at Green Man Gaming