Displacement Error/Glitch Need Help!

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Robo-Dale, Feb 21, 2012.

  1. Robo-Dale

    Robo-Dale L1: Registered

    Messages:
    9
    Positive Ratings:
    1
    Hey, I'm kinda new to the whole mapping scene in general and making my first map with a beachfront on each spawn, so naturally i use the displacement tool to make a realistic beach. However when I tried to make it this happens. Also it seems to have saved even though i never clicked on it so I seem to be stuck with it and need to figure out how to get these weird spikes off of the grid. They fade away depending on which side your on and in game they block your character visible or not. Just trying to make it slope downward but the spikes seem to make a barrier refusing it to go into a slope. If anyone has any idea as to what is exactly is or how to fix it or better prevent it, by all means tell me cuz at this point it seems like I may have to restart due to this displacement issue. Thank you for reading.

    PS. I know its something with the edges not meeting the texture and I keep closing them together but it only causes more of these things to pop up all over and I still am at a loss as to what exactly to do. :/

    [​IMG]
     
  2. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    Did you displace the whole brush, or just 1 face? it looks like it is the whole brush that was displaced and you just displaced one face. You can destroy the displacement by clicking "Destroy" near the paint geometry tool. This will revert the displacement back to the original brush.
     
    • Thanks Thanks x 1
  3. Robo-Dale

    Robo-Dale L1: Registered

    Messages:
    9
    Positive Ratings:
    1
    Thank ya kindly, thought I was screwed there lol, so what should I do to make the beach slope and have said wavy sand effect I'm looking for? Have all faces displaced and put a brush under to stop clipping issues or have just the top portion displaced and have the sides stay the way they are?
     
  4. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    Just displace the top face. Select the top face, (and it only) and then create the displacement. It'll remove all the other faces, and you'll be left with a meshed plane.


    There is a sandy/wavey texture in here iirc
     
    • Thanks Thanks x 1
  5. Robo-Dale

    Robo-Dale L1: Registered

    Messages:
    9
    Positive Ratings:
    1
    Cannot thank you enough for the sand texture been looking for a good sun bleached beach-esque sand. Greatly appreciated man. :D
     
    • Thanks Thanks x 1
  6. Robo-Dale

    Robo-Dale L1: Registered

    Messages:
    9
    Positive Ratings:
    1
    Not to impose, but by chance may I ask another question? It's kinda outta topic but when i downloaded the pack the textures were all in the purple/black checker alpha channel. By chance ya know what's causing this?
     
  7. Kill_the_Bug

    Kill_the_Bug L14: Epic Member

    Messages:
    1,466
    Positive Ratings:
    237
    Black and blue checkers in game is a usual indication that cubemaps have to be built have you done that? If not go to the cubemaps tutorial here:

    http://forums.tf2maps.net/showthread.php?t=16452

    of course you'll have to have at least 1 cubemap entity in your map to make it work - getting them placed differently is another story - LOL
     
    • Thanks Thanks x 1
    Last edited: Feb 21, 2012
  8. Fr0Z3nR

    aa Fr0Z3nR Creator of blackholes & memes. Destroyer of forums

    Messages:
    6,391
    Positive Ratings:
    4,906
    That is actually incorrect.

    I went through 7 versions of rust and never added an env_cubemap and I didn't have the checkers. The checkers only appear if there are cubemaps in the map, if there isn't any cubemaps, then you don't get cubemap reflections, thus no checkers.

    What your issue is that you installed the materials wrong. Make sure that you look at the readme to make sure everything is where it should. (.vtf and .vmf in their respective folders under tf/materials, for example)
     
    • Thanks Thanks x 1
  9. Robo-Dale

    Robo-Dale L1: Registered

    Messages:
    9
    Positive Ratings:
    1
    I tried looking for a read me but they don't have one (that I see) I put the materials in tf/materials the maps in tf/maps and the models in tf/models but they don't seem to load any of them. When i pull up the textures they have that checker effect. Do I need to do something to them before extracting them to the folders or is it something else I need to do?
     
  10. Micnax

    aa Micnax I maek map

    Messages:
    2,056
    Positive Ratings:
    1,383
    Textures for models have to go into tf/materials/models, if that helps.
     
    • Thanks Thanks x 1
  11. Robo-Dale

    Robo-Dale L1: Registered

    Messages:
    9
    Positive Ratings:
    1
    I think it may have helped it a little, because now when i reload on a chosen checkered texture it shows white so at least it's doing something different. However it still seems to have that problem and I just know it's something I am doing transfer wise I just don't know what it is. :p