Cubemap still confusing...

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by Fevy, Mar 18, 2009.

  1. Fevy

    Fevy L1: Registered

    Messages:
    4
    Positive Ratings:
    0
    ... need some help.

    Hello,

    I'm totally new at the mapping world, and yes... I need some light.
    So, I'm trying to understand how those cubemaps work.

    Each time I test my map, I have to set those commands again :

    The purple/black missing texture always come back.
    I mean, when I'll upload this map to my server, and my friends will download it,
    they'll have the missing texture error too, no?

    I don't know how to fix this. I searched the forums here, it seems to work fine for everyone.

    I guess it's just a stupid beginners error... but still. Help would be apprecieted.


    Thanks already,
    cheers,
    Fevy.
     
  2. ParanoidDrone

    ParanoidDrone L3: Member

    Messages:
    147
    Positive Ratings:
    10
    Using the entity tool, place a cubemap entity near whatever has the odd reflections. You don't need to alter any settings for them, so it's really simple. I think the exact name is env_cubemap, but don't quote me on that. Try again after that.
     
    • Thanks Thanks x 1
  3. Fevy

    Fevy L1: Registered

    Messages:
    4
    Positive Ratings:
    0
    Okay, I'll try the env_cubemap entity and see what it'll give.
    Thanks already for the fast reply.
     
  4. Xi.Cynx

    aa Xi.Cynx Former Alias: †Blade†

    Messages:
    772
    Positive Ratings:
    734
    Also, make sure you attach it to a brush face (either glass or a floor or wall) otherwise it won't work. and as for building the cubemaps your going about it all wrong, this is how it should be done:

    Load your map into TF2
    (Type the rest in console)
    • mat_specular 0
    • buildcubemaps
    • disconnect
    • mat_hdr_level 0
    • map <the name of your map>
    • buildcubemaps
    • disconnect
    • mat_specular 1
    • mat_hdr_level 2
    • map <the name of your map>
    (end console)
    Enjoy!

    Credits: Youme
     
    • Thanks Thanks x 1
    Last edited by a moderator: Mar 23, 2009
  5. Fevy

    Fevy L1: Registered

    Messages:
    4
    Positive Ratings:
    0
    Hmm...

    Looks like it's still not working, even if there's an env_cubemap entity.

    [​IMG]

    Of course, I took this screenshot after entring all the commands again,
    and restarting my game.

    This is hopeless. :(


    Edit: Didn't see your post BladeMasterPsi, I'm gonna try this right now.
     
  6. Xi.Cynx

    aa Xi.Cynx Former Alias: †Blade†

    Messages:
    772
    Positive Ratings:
    734
    Everytime you compile the map your going to have to redo the cubemaps, that's just how it is. Take a look at what I said above and see if that works. Cause that's what I do and it works for me fine.
     
    • Thanks Thanks x 1
  7. Fevy

    Fevy L1: Registered

    Messages:
    4
    Positive Ratings:
    0
    Well, I just tried it out, and... it works like a charm.
    Thanks a lot.


    Now, it's not gonna bother me again, hehe.

    Cheers,
    fevy.
     
  8. Xi.Cynx

    aa Xi.Cynx Former Alias: †Blade†

    Messages:
    772
    Positive Ratings:
    734
    :p w00t! Glad to be of assistance. If you have anymore questions just go ahead and ask.