Blend Texture Artifacts

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by ConradBenderfry, Aug 15, 2015.

  1. ConradBenderfry

    ConradBenderfry L1: Registered

    Messages:
    21
    Positive Ratings:
    2
    I've been getting weird visual artifacts as of late, where blend textures become all messed up, at some places Alpha texture isn't even visible. It also has weird lighting. It's hard to pin down what is responsible for this as some compiled versions has it, while others don't. It's kind of annoying.
    Here's an example:

    [​IMG]
     
  2. UKCS-Alias

    aa UKCS-Alias Mann vs Machine... or... Mapper vs Meta?

    Messages:
    1,264
    Positive Ratings:
    748
    It might be too obvious, but do you have a leak in the map?
     
  3. ConradBenderfry

    ConradBenderfry L1: Registered

    Messages:
    21
    Positive Ratings:
    2
    At first I thought so too, but the log doesn't show any leaks what so ever as it would have skipped VVIS compilation, which it didn't. The problem, besides all nonsense light scatter is that alpha texture, for the most part is transparent.
    The only problem I can cling on is:
    "Material KOTH_VIADUCT_EVENT/BLENDROCKGROUNDWALLFOREST_VIADUCT_EVENT002 uses unknown detail object type tf_forest_grass!"
    But in actuality I do believe this problem is irrelevant to the main issue, as it appeared in compiles, where the artifact did not show
     
  4. tyler

    aa tyler snail prince, master of a ruined tower

    Messages:
    5,031
    Positive Ratings:
    3,975
    Your detail sprite is set wrong and that could be doing it.

    https://wiki.teamfortress.com/wiki/List_of_detail_props

    Many textures have a detail sprite parameter that makes the little grass things you see all the time. You can use a texture with no detail sprites (usually marked as _nodetail I think), or you can adjust the detail sprite list in the Map Properties window (same place you edit the skybox).
     
  5. ConradBenderfry

    ConradBenderfry L1: Registered

    Messages:
    21
    Positive Ratings:
    2
    It seems like it was a video driver issue >.< Thanks for the help though
     
  6. ConradBenderfry

    ConradBenderfry L1: Registered

    Messages:
    21
    Positive Ratings:
    2
    Wait, nope... No it wasn't. Seems like tyler, you may have been right on this one. But the artifacts appear even when I change the textures. It has something to do with TF2 not loading properly
     
  7. tyler

    aa tyler snail prince, master of a ruined tower

    Messages:
    5,031
    Positive Ratings:
    3,975
  8. ConradBenderfry

    ConradBenderfry L1: Registered

    Messages:
    21
    Positive Ratings:
    2
    Alright. So it seems that loading updated map on already running TF2 causes visual artifacts. After I restarted TF2, artifacts were no longer present