Area Portal Issue

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by MegapiemanPHD, Jan 30, 2019.

  1. MegapiemanPHD

    aa MegapiemanPHD Doctorate in Deliciousness

    Messages:
    1,505
    Positive Ratings:
    888
    I've got an area portal giving me some trouble. It messes up visually when looking through it like there's a leak, but there are none. No errors either, I've checked the compile log myself and with the interlopers site.

    20190129202103_1.jpg 20190129201819_1.jpg

    Here's the compile log, if anyone spots anything or has any ideas, let me know. I'm a bit at a loss here...


    ** Executing...
    ** Command: "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\bin\vbsp.exe"
    ** Parameters: -game "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf" "c:\users\megap\documents\maps\tf2\plr_rush\plr_rush_a6"

    Valve Software - vbsp.exe (Aug 2 2018)
    12 threads
    materialPath: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Team Fortress 2\tf\materials
    Loading c:\users\megap\documents\maps\tf2\plr_rush\plr_rush_a6.vmf
    ConVarRef mat_reduceparticles doesn't point to an existing ConVar
    Patching WVT material: maps/plr_rush_a6/nature/blendrockground001_wvt_patch
    Patching WVT material: maps/plr_rush_a6/nature/blendrockgroundwall003_wvt_patch
    fixing up env_cubemap materials on brush sides...
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    ProcessBlock_Thread: 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10 (0)
    Processing areas...done (0)
    Building Faces...done (0)
    Chop Details...done (0)
    Find Visible Detail Sides...
    Merged 868 detail faces...done (0)
    Merging details...done (0)
    FixTjuncs...
    PruneNodes...
    WriteBSP...
    done (0)
    writing c:\users\megap\documents\maps\tf2\plr_rush\plr_rush_a6.prt...Building visibility clusters...
    done (0)
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_upward weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_upward to build the default cubemap!
    *** Error: Skybox vtf files for skybox/sky_upward weren't compiled with the same size texture and/or same flags!
    Can't load skybox file skybox/sky_upward to build the default cubemap!
    Finding displacement neighbors...
    Found a displacement edge abutting multiple other edges.
    Finding lightmap sample positions...
    Displacement Alpha : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Building Physics collision data...
    done (1) (689072 bytes)
    Error! To use model "models/player/heavy.mdl"
    with prop_static, it must be compiled with $staticprop!
    Error loading studio model "models/player/heavy.mdl"!
    Placing detail props : 0...1...2...3...4...5...6...7...8...9...10
    Compacting texture/material tables...
    Reduced 6769 texinfos to 2716
    Reduced 44 texdatas to 40 (1137 bytes to 1016)
    Writing c:\users\megap\documents\maps\tf2\plr_rush\plr_rush_a6.bsp
    Wrote ZIP buffer, estimated size 3092, actual size 2342
    2 seconds elapsed
     
  2. Da Spud Lord

    aa Da Spud Lord Occasionally I make maps

    Messages:
    1,292
    Positive Ratings:
    858
  3. MegapiemanPHD

    aa MegapiemanPHD Doctorate in Deliciousness

    Messages:
    1,505
    Positive Ratings:
    888
    Thanks for the suggestion. I remade the area a few time and messed around with the brushes BUT the problem didn't go away.
     
  4. basilhs333

    basilhs333 L10: Glamorous Member

    Messages:
    748
    Positive Ratings:
    251
    One thing I noticed while mapping and solving similar issues is when an area portal has an issue, this specific area portal in game will work normally and all the others that are okay will have the weird visual problem that you got.
    try searching for area portals that may have these problems:
    1) The area portal doesnt touch all walls. in this example the area portal touches the right and left wall and the roof but not the ground.
    I had this problem once with sharkbay and I had the same issues.
    1.PNG
    2) One logical reason that I can find regarding the compile log not finding any leaks is this one.
    Hammer thinks this is closed up and there will be no leaks but when you boot up the game you will have the issues above.
    2.PNG
    3) lastly Just make sure all 4 walls/faces the area portal touches are solid. Meaning no func_detail for a wall.
    3.PNG

    Thats all I have. If those are not enough , or you dont solve your problem give me your map if you want. I could take a look and solve the problem.
     
  5. Midlou

    Midlou L4: Comfortable Member

    Messages:
    155
    Positive Ratings:
    141
    Check if it is not a func_areaportalwindow.
     
  6. MegapiemanPHD

    aa MegapiemanPHD Doctorate in Deliciousness

    Messages:
    1,505
    Positive Ratings:
    888
    idk what I did but it's fixed. I just kept messing around with stuff and eventually it started working o_O

    Source is weird.