3D Skybox Issue

Discussion in 'Mapping Questions & Discussion' started by obodobear, Jan 12, 2018.

  1. obodobear

    obodobear L4: Comfortable Member

    Messages:
    160
    Positive Ratings:
    27
    Alright so I'm having an issue where my 3D Skybox includes another copy of the entire map below the surface of the regular map. I looked at it in wireframe mode and it appears to be rendered when looking through displacements, but world geometry blocks it (I'd have to double check on func_detail and other entities later). The 3d skybox itself appears just fine from a players perspective, but it seems to be greatly hindering the fps and performance. I believe the issue could be due to the fact that I have 2 sky_camera entities in my map. Deleting the sky_camera at the map origin created an even bigger problem however. The portalflow went from 1000 to 7000, and vvis just ends up crashing. I don't understand why that would happen honestly, but I'm just really confused right now. When I'm at my PC later today I'll upload some compile logs, screenshots, and possibly the vmf if needed. For now if anyone knows what's going on or how this could be fixed please let me know. Thank you.
     
    Last edited: Jan 12, 2018
  2. Diva Dan

    aa Diva Dan hello!

    Messages:
    839
    Positive Ratings:
    1,410
    You should only have one sky camera, placed in the 3D sky. And if you can see the map “copied” below the main one, that means you have a leak
     
  3. obodobear

    obodobear L4: Comfortable Member

    Messages:
    160
    Positive Ratings:
    27
    There were no leaks in my compile log
     
  4. Diva Dan

    aa Diva Dan hello!

    Messages:
    839
    Positive Ratings:
    1,410
    You should still try and load a pointfile, since leaks cause that double-map thing
     
    • Thanks Thanks x 1
  5. obodobear

    obodobear L4: Comfortable Member

    Messages:
    160
    Positive Ratings:
    27
    Thanks, I'll be sure to test that out later, also do you think it could potentially be due to an areaportal leak? I don't believe I have any but it is a possibility.
     
  6. Diva Dan

    aa Diva Dan hello!

    Messages:
    839
    Positive Ratings:
    1,410
    It’s definitely a possibility to look into considering your VVIS issue
     
  7. hutty

    aa hutty

    Messages:
    471
    Positive Ratings:
    372
    Also sometimes hammer will give you the "can't find pointfile" runaround when there really is one, and will find a pointfile when restarted.
     
  8. obodobear

    obodobear L4: Comfortable Member

    Messages:
    160
    Positive Ratings:
    27
    Sorry this took so long, here is my compile log for the map. There are no evident leaks showing up within the compile log, but there are different errors in other locations. A few of them would be: Couldn't build default cubemap/material uses unknown detail object type/ displacement abutting other edges. I don't think any of these would be the cause of this error, but there could be other issues causing it. Possibly one problem is coming from :"BuildVisLeafs" which took 337 seconds while compiling. If anyone has any other insight, or potential causes of this, then please let me know. Thank you again in advance :).
     

    Attached Files:

  9. obodobear

    obodobear L4: Comfortable Member

    Messages:
    160
    Positive Ratings:
    27
    Alright I'm bringing this back up again. A while back I tried out what you recommended, and loaded the map's pointfile. Sure enough there was some sort of areaportal leak that did not show up in the compile log, and I got that fixed up. Still though the map still has the same issues (1000 portalflow with 2 sky_cameras [1 in 3d skybox and 1 at the map origin], and 7000 portalflow with 1 sky camera [deleted the one at map origin]). The duplicated skybox still shows up underneath the map in-game, so really not much has changed. Since I fixed the one leak the compiler has not produced another pointfile, so really I'm just kind of stuck here. This could just be happening because my portalflow on its own is just bad? That doesn't really explain what the sky_camera has to do with it though so I'm not sure. If I could somehow manage to finish a compile on the version with 1 sky_camera then I could look at the visleafs, and get it figured out. For now though I could use some input. Thank you.