1. Hey Guest, welcome to the new forums. Be sure to check out this thread to get all the information you need on the cool new stuff!

[TUTORIAL] Menu Photos

Discussion in 'Tutorials & Resources' started by Swift, Nov 19, 2007.

  1. Bloodhound

    Bloodhound L6: Sharp Member

    Messages:
    310
    Thanks Received:
    226
    Hey [O],
    this is a tutorial for the alpha channels in photoshop. (take a look at the last part)
    http://tutorials.robbiegee.com/ps_tga.htm

    And about that pink texture, are you sure that you edited the path in the vmt so that it´s pointing to the right vtf file? Cause that pink texture will only show if a vmt but no vtf is there.
     
    [O] thanked this.
  2. [O]

    [O] L3: Member

    Messages:
    113
    Thanks Received:
    19
    Thanks so much for that bloodhound.

    About the pink texture, my path is actually correct: "vgui\maps\menu_photos_cp_dam"
    however, it seems the vmt had an inaccurate file name. so i need to fix that.

    If i understand you correctly, fixing this will make sure that SOMETHING shows other than just pink. Whether its an opaque image or a transparent one depends on me getting that alpha channel thing correct.

    As for the last part of the tutorial, you mean the flattening of the image?
    Will that accomplish this " * edit the Alpha channel to make it hide the black background and show the pictures only" because I followed all the steps and the alpha channel still has black in it.
     
    Last edited: Dec 28, 2011
  3. [O]

    [O] L3: Member

    Messages:
    113
    Thanks Received:
    19
    Ok the vtf is now showing in the objectives window, but its not transparent...

    I'm struggling with this alpha thing.
     
  4. Bloodhound

    Bloodhound L6: Sharp Member

    Messages:
    310
    Thanks Received:
    226
    Last edited: May 1, 2012
    [O] thanked this.
  5. [O]

    [O] L3: Member

    Messages:
    113
    Thanks Received:
    19
    It finally worked :)

    [​IMG]

    Thank you BloodHound. That last tutorial was the breakthrough.

    I had to turn on ALL channels AND turn off background layer.
     
    Bloodhound thanked this.
  6. MALYSZ

    MALYSZ L1: Registered

    Messages:
    4
    Thanks Received:
    0
    Download links from first page not work
     
  7. Kill_the_Bug

    Kill_the_Bug L14: Epic Member

    Messages:
    1,307
    Thanks Received:
    179
    I really hate to do this necro bump - but just in case others are having the same issue - it would be good to have it all in the same spot.

    This issue is:

    It's not recognizing my alpha channel - I keep getting a black box around my images.

    I have tried both vtf edit and the photoshop plug-in (by the way what save option should I be using with this there's a couple of alpha options).

    Any ideas what I'm doing wrong?
     
  8. stevethepocket

    aa stevethepocket I can fix it!

    Messages:
    3,135
    Thanks Received:
    1,247
    If I'm not mistaken, the plugin recognizes transparency levels and converts them to an alpha channel automatically, just like Photoshop already does for PNG, as long as you specify a format with transparency. The only drawback is not getting to control the "color" of the transparent pixels, which you might want to do in some cases to make a texture show up better in Hammer's material browser.
     
  9. Micnax

    aa Micnax L0: Terribly Lazy Mapper

    Messages:
    1,616
    Thanks Received:
    931
    I find that if you're using Photoshop to create the TGA files that you're going to convert, you need to have the alpha channel enabled alongside the RGB channels when you save the file, otherwise it won't recognize it exists and not use it (annoyingly I found this out when I was doing the high-res world maps)
     
  10. Kill_the_Bug

    Kill_the_Bug L14: Epic Member

    Messages:
    1,307
    Thanks Received:
    179
    Thanks for the help :)

    I found out that it turned out to be a cache error.

    When I completely restarted TF2 this morning it loaded in the working alpha. I'm still scratching my head over this one - another totally weird item to know.
     
  11. 404UserNotFound

    404UserNotFound L3: Member

    Messages:
    142
    Thanks Received:
    2
    Hate to necro-bump this, but the example PSD file in the main post was hosted on XT Host which has been discontinued as of April 2013.

    If someone else happens to have the original PSD template, could you re-upload it somewhere and post a link?

    Thanks!
     
  12. Werewolf [UK]

    aa Werewolf [UK] Probably not a real Werewolf

    Messages:
    135
    Thanks Received:
    2
    Necro-Post!

    I need some help with the flags in the vtf file, as I'm not sure which ones I need to have enabled and which I don't.

    This a screenshot of what I have set in the VTF right now:
    [​IMG]

    Now I have it packed into the map but when I load the map on my testing laptop I get this happen:
    [​IMG]
    It does get a little better when I increase the resolution, but it still has the 'box' effect:
    [​IMG]

    What I'd like to know is: Do I have the correct flags set for a menu_photo, or do I need to have certain flags checked/others not checked?

    For reference, my vmt is as follows:
    Code:
    "UnlitGeneric"
    {
    	"$basetexture" "vgui/maps/menu_photos_dr_hourglass_beta08"
    	"$translucent" "1"
    	"$ignorez" "1"
    	"$vertexcolor" "1"
    }
     
  13. Tumbolisu

    Tumbolisu L6: Sharp Member

    Messages:
    366
    Thanks Received:
    257
    Copy the flags from official menu photos.
    I have no clue why pruple stuff is on your photo. I never experienced something like that myself. What compression format are you using when you turn it into a .vtf?
     
  14. Werewolf [UK]

    aa Werewolf [UK] Probably not a real Werewolf

    Messages:
    135
    Thanks Received:
    2
    I tried extracting an official one using GCFScape, but kept getting an error:
    Code:
    Error writing C:\Users\Adam\Downloads\2fort_texture001.vtf (Error: Unexpected end of GCF stream (0 B of 2796408 B).  Has the GCF file been completely acquired?)
    I'm not sure actually. Here's my current VTFedit settings:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Also I don't know if its relevant, but I run TF2 on my laptop in DirectX 8.0, only for the sake of checking it does not have any errors for other people running it in DX8.
     
  15. Tumbolisu

    Tumbolisu L6: Sharp Member

    Messages:
    366
    Thanks Received:
    257
    You dummy, you cant open the numbered .vpks. You have to open the ones ending with 'dir'!
    "Texture Type: Environment Texture" You aren't making a cubemap! Set this to "Animated Texture".
    The Version might be a problem. Set it to 7.2.
     
  16. tehOMGfather

    tehOMGfather L1: Registered

    Messages:
    27
    Thanks Received:
    3
    When importing your TGA file into VTFEdit, you only need to ensure that 3 flags are set: [x] No Mipmap, [x] No Level Of Detail and [x] Eight Bit Alpha.
     
    Werewolf [UK] thanked this.
  17. Werewolf [UK]

    aa Werewolf [UK] Probably not a real Werewolf

    Messages:
    135
    Thanks Received:
    2
    I did not know that, and you could have explained that without the "you dummy". :glare::angry:

    I was under the understanding that 7.3 was OK? I thought it was 7.4 that has legacy problems?

    Thanks for answering my actual question! It also seems to have done the job perfectly! I loaded the map on my test laptop (DriectX 8.0, all setting lowest possible, 800x600) and it looked perfect!
     
    Last edited: Mar 8, 2015
  18. tehOMGfather

    tehOMGfather L1: Registered

    Messages:
    27
    Thanks Received:
    3
    You're welcome.